perjantai 26. joulukuuta 2014


Iggy Pop – Blah-Blah-Blah (1986)

…jatkoa viime numerosta. Ennen oman albuminsa Never Let Me Downin tekoa, David Bowie lämmitteli itseään tunnelmaan tuottamalla hyvälle ystävälleen ja aseveljelleen Iggy Popille tämän nelivuotisen hiljaisuuden päättäneen Blah-Blah-Blahin. Levy äänitettiin samassa sveitsiläisessä studiossa kuin tuleva Bowien lättykin ja tuloksena oli Iggyn kaikkien aikojen parhaiten myynyt albumi. Vaatimaton Iggy on todennut sen kuuluvan pikemminkin Bowien diskografiaan kuin omaansa – niin merkittävä oli brittiläisen popkerubi-ikonin panos tähän hengentuotteeseen. Varsin mainio oli tämä kaksikko vuonna 1986, samanlaiset juppitukat ja kaikki!

Blah-Blah-Blah edustaa kiltimpää ja mukavampaa Iggyä, olemukseltaan suorastaan unelmavävyä. Katsokaa vaikka Shades-video, jos epäilette Iggyn kykyä söpöillä koko maailma polvilleen. Siisti juppi-Iggy sopii hyvin meille, jotka emme aina jaksa olla naama ruvella ryömiviä libertiinejä. Toki haluan, että olet koirani, mutta välillä voit olla vain ystäväni, jonka kanssa voin golfata. Anakronistisesti arvelen, että ehkä Ian Curtis ei olisikaan hirttänyt itseään, jos olisi kuunnellut viimeisenä iltanaan Blah-Blah-Blahia The Idiotin sijasta.

Iggyn ja Bowien liitto kantoi hedelmää, sillä albumi on ihastuttava tapaus. Wild Child -rokkenrollrenkutuscover rasittaa, mutta sen jälkeen Blah-Blah-Blah lähtee todella käyntiin. Biisimateriaali on ensiluokkaista ja sisältää monta pop-helmeä, jotka laulattavat ja tanssittavat heti kättelyssä. Tuotanto on tarkkaa ja kaupallista, mutta fokus pysyy tiukasti itse artistissa, joka puhuttelee ja koskettaa. Iggy lienee Iggy, vaikka voissa paistaisi. Levy eroaa aiemmin arvostellusta Bowien tuotoksesta kuin yö ja päivä: siinä missä Never Let Me Down on runsaan rönsyilevä sävellyksiltään ja teksteiltään, on Blah-Blah-Blah hyvin riisuttu, yksinkertainen ja tarttuva. Tyylivalinta osuu kerrassaan nappiin. Jos tämä oli kaksinkamppailu tai kisailu, vie James Osterberg tällä kertaa voiton.

Pahat kielet kertovat Blah-Blah-Blahin syntyneen Iggyn kroonisen rahapulan innoittamana, mutta emmehän me sellaista se usko. Se on kahden hienon herrasmiehen yhteistyön hiottu tulos ja kahden erilaisen maailman ylävitonen ja lahja pyhälle musiikin vuosikymmenelle. Biisit ratkaisevat: kuunnelkaa vaikka Shades, Fire Girl ja Hideaway, niin vakuututte Bowie+Iggy -yhdistelmän taivaallisuudesta.

Blah-Blah-Blah saa arvosanaksi neljä parhainta koskaan näkemiäni aurinkolaseja. (4/5)

Mmm, toi on hyvä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti